Президентът Георги Първанов обеща да запази неутралитет на изборите, освен ако ситуацията не стане драматична. Във Виена, където беше на официално посещение, държавният глава каза още, че ще приветства всеки на своя пост. Според Първанов насрочването на изборите ще стане след консултации с политическите партии.

„Ще стане след консултации още няма кандидати, очаквам обаче изобилие от кандидати”, каза държавният глава. На въпрос дали ще посочи наследника си, той отговори, че ще запази неутралитет.

„Предпочитам да запазя неутралитет в тези избори, така мисля, че е редно, освен ако ситуацията не стане доста сложна и драматична, но във всички случаи е добре настоящият държавен глава да не взема отношение към това кой и как ще го наследи, аз бих приветствал, който и да е на моето място”, каза президентът.

Преди това Първанов се срещна със сънародниците ни във Виена. Поискаха да им повиши пенсиите, да оправи дупките, разказаха му за казаните за ракия и как са донесли корнишоните във Виена. Сънародниците ни поискаха от Първанов още да им съдейства да патентоват изобретен от тях парен котел, както и да им помогне в Австрия да се държи матура по български език.