Родните пазари са залети с краставици със съмнително качество на ниски цени, предупреди Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция. Зеленчукът е внос предимно от Гърция и Турция. В същото време страната ни започна производството и износа на първокачествени краставици за европейския пазар.

Причината по родните пазари да има повече вносна краставица е цената. Българската краставица се продава доста по-скъпо  от вносната заради по-големите разходи за отопление. Заради това тази година краставиците, произведени в България, излязоха доста по-късно на пазара.

"Повечето от производителите си направиха сметката, че ако излязат по пазарите по-рано, няма да могат да си покрият разходите и затова изтеглиха производството. Миналата година имахме оранжерии, които започнаха да берат още януари, тази година най-рано започнаха да берат в началото на март”, заяви Пламен Димитров, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Йордан Балабанов е най-големият производител на оранжерийна краставица в Южна България. Всяка година изнася за европейските пазари по около 2000 тона краставици.

"Цената на природната газ определено рефлектира върху производството на оранжерийна краставица, а оттам и на цените. Ние нямаме възможност да отглеждаме краставици както предни години. Тогава вадехме краставици още декември, януари

Краставиците, които влизат отвън, не отговарят на никакви европейски стандарти. От Гърция влезе доста лоша краставица, но потребителите явно я харесват - може би е заради цената”, заяви Йордан Балабанов, производител на оранжерийни краставици.

Заради късното производство родните пазари бяха залети с вносна продукция, предимно от Гърция и Турция.

Заради трудностите все повече оранжерийни производители се отказват от производство. За да оцелее браншът е необходима държавна помощ. В момента оранжерийните производители получават по 24 лева на декар, а толкова струва едно стъкло на оранжерия.

За bTV Новините - Райна Зайкова