Агенцията по храните погва и цитрусите, съобщи в предаването "Тази сутрин" на bTV директорът й Йордан Войнов. Обект на проверката ще бъдат боите, с които се третират вносните портокали и мандарините, които се продават на българския пазар. Съмненията на търговците са, че те са опасни за здравето на хората.

Портокалите и мандарините, които в момента се продават на нашия пазар, са внос предимно от  Гърция. Според търговците гръцките портокали се берат зелени, след което  в специални заводи се боядисват и се полират, за да добият търговски вид.

Купуваме няколко гръцки портокала, по чиито кори и с просто око се виждат точици червена боя и правим експеримент - почистваме ги с мокра кърпичка, по която остават червени следи. Според търговците обаче колкото е по-боядисан един портокал, толкова е по-привлекателен за клиента. А истинските жълти портокали никой не ги купува

Боите, с които се оцветяват портокалите, би трябвало да са безвредни. Те обаче са забранени в Норвегия, Съединените щати и Япония, тъй като причиняват алергични реакции. Тъй като Гърция е член на Европейския съюз, цитрусите от там влизат на нашия пазар със сертификат за качество, който е валиден  за цялата общност. Затова до днес тези цитруси не бяха проверявани от българските контролни органи .