Тълпи от хора се събраха снощи във виенска книжарница, по случай представянето на мемоарна книга на Наташа Кампуш, съобщи Асошиейтед прес. Книгата, със заглавие "3096 дни", разказва за преживяното от Кампуш през осемте години и половина като пленница на Волфганг Приклопил. През тези години тя бе държана в подземие в едно от виенските предградия. Тя успя да избяга през август 2006 г., а похитителят й се самоуби малко след това.

Кампуш представи книгата си с думите, че "тя е опит да започна нов живот". В мемоарите си тя разказва, че е била бита, държана гладна и принудена да прислужва на полугола на Приклопил.

Когато навършила 14 години, Приклопил обръснал до голо главата на Наташа и я завързал с верига за леглото си. Похитителят е описан в мемоарите й като параноик, непредсказуем и маниак на тема чистота, който системно я подлагал на физически, психически и словесен тормоз.

"Днес си мисля, че Волфганг Приклопил , извършвайки ужасно престъпление, не искаше нищо друго освен да създаде свой малък перфектен свят с човек, който населява този свят само заради него", пише Кампуш в мемоарите си.