Необичайно топлият ноември развали туршиите на българина. Късметлии са онези, които все още не са сложили киселото зеле. Доволни са и търговците, защото все още продават от пресните зеленчуци в големи количества. Онези, които спазиха традицията и напълниха бидони и буркани в началото на ноември, вече съжаляват.

Някои продавачи вече предлагат кисело зеле - срещу лев и осемдесет за килограм. Други се надяват да компенсират закъснението с по-добър търговски вид и зелето им още зрее зад сергиите.

И докато бай Стоян от пазара чака зелето да втаса, съседите му по сергии още продават прясно зеле.

За повечето купувачи разликата е само в цената. Търговците обаче оспорват и вкусовите качества на зелето, което се предлага.

„То има много фалшиво зеле, кораво, меко, всякакви видове зеле има", разказва търговец.

Иван Василев, също търговец казва: „Кой сложил от коравото, ще яде зеле март месец, който купува меко зеле, ще яде за Коледа зеле".