България трябва да върне кредит от 500 млн. долара на френска банка, теглен от Тройната коалиция за АЕЦ "Белене". Това каза пред журналисти в Първомай премиера Бойко Борисов.

По думите му това е "големият ужас" на правителството и на този етап не е ясно какво е бъдещето на проекта. Според премиера, плановете за финансов растеж в държавата, отстъпват пред погасяването на борчовете на предишното правителство.

"Ние още не знаем, ще има ли "Белене" или не. Не са си направили договор, не са уточнили абсолютно нищо, но са изпукали половин милиард лева. И банката си ги иска сега, май месец”, обяви премиерът.

Всичките ни сметки за растеж в държавата отиват отново за погасяване на дълговете на Тройната коалиция, посочи премиерът. По думите му предишните управляващи твърдят, че са оставяли излишък в бюджета, но всъщност са оставили "огромни плащания". Ние платихме всичко, каза Борисов и даде като пример жп мотрисите, хеликоптерите за армията, правителствения самолет "Еърбъс" и дълговете на болниците.