Ирландия ще получи спасителен заем от "няколко десетки милиарда евро", обяви управителят на Централната банка. Изявлението идва след няколко дни на упорито отричане, че Дъблин ще поиска подкрепа от европейските си партньори.

Ирландското правителство прогнозира бюджетен дефицит от 32 процента от вътрешния брутен продукт за 2010 г. Това е рекорд в цялата следвоенна история на Европа. Европейските партньори дискретно подсказват на правителството в Дъблин, че за всички ще бъде по-добре, ако ирландците преодолеят гордостта си и прибегнат до създадения заради Гърция стабилизационен фонд. Най-заинтересована да не се стигне до нов гръцки сценарий е най-големият донор за фонда - Германия.

„В момента ние обсъждаме ситуацията в Ирландия. Искам да отбележа, че имаме предвиден пакет помощи и ако някоя страна прецени, че се нуждае от него, трябва да направи заявка и ще предприемем необходимите стъпки през пролетта”, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел

Ирландия вече въведе в действие 4-годишен стабилизационен план, който предвижда свиване на бюджетните разходи с 4 и половина милиарда евро още следващата година и допълнителни приходи от данъци в размер на милиард и половина.