Няма да има удължаване на ваканцията на учениците заяви днес министърът на образованието Сергей Игнатов. Училището е задължение и живеем в общество, което е регулирано от определени отношения - "не сме нито стадо, нито някакви номади, България не е стан, а е държава и има правила", каза още той.

Не ми се размекна сърцето от ученическите протести за по-дълга ваканция по Коледа, защото няма ощетяване по никакъв начин, а напоследък вече се иска да удължим и лятната ваканция, и други ваканции, заяви министърът в отговор на въпрос.

Моят призив е към родителите, да се замислят, тъй като виждам и родители по телевизиите, които питат - "защо не се даде една ваканция на децата до средата на януари", посочи министър Игнатов. Ако послушаме исканията за удължаване и на лятната ваканция, да направим така - от края на февруари до 15 декември, пак ще искат удължаване, коментира министърът различните искания за продължителността на ваканциите.

Министър Игнатов посочи, че учениците не трябва да се сравняват с депутатите за коледната ваканция и отбеляза, че за изпълнителната власт 31 декември и 1 януари ще бъдат почивни дни, "ако не се случи нещо".  

Обсъжда се дали учебната година да започва на 15 септември, съобщи още Игнатов. В миналото учебната година е започвала на 1 септември, но началото й е преместено на 15 септември, за да могат учениците да участват в прибирането на реколтата, обясни министърът.