Все повече български изобретатели се обръщат с молба за подкрепа и защита на проектите си към семейството на Гергана и Соломон Паси. Припомняме ви, че двамата успяха да наложат пред Европейската Комисия идеята си за универсално зарядно устройство за мобилните телефони.


Новите модели на мобилните телефони ще са с общо зарядно устройство след нова година и заслугата затова е българска. Изобретението ще облекчи живота на потребителите и ще има огромен екологичен ефект.

Един много изобретателен български инженер - Иван Бацаров, с който предложихме и защитихме различни елементи от общо зарядно устройство и не сме мислили за лична полза, оттук нататък могат да се стандартизират десетки електронни уреди, които измъчват човечеството, смята Соломон Паси.

Идеята за общото зарядно устройство вече е добила популярност  в цяла Европа като българска, дали обаче ще бъде последвана от други български идеи.

Възможността да се спестят 51 хиляди тона електронни отпадъци годишно стимулира комисията и й дава аргументи в преговорите с производителите на телефони. Най-сериозна подкрепа на българската идея оказва комисарят Гюнтер Ферхойген и лично поема инициативата за преговорите с производителите.