И тази година една значителна част от българите ще почиват в чужбина, въпреки кризата. Така от страната ни изтичат пари, които иначе биха могли да подпомогнат родната индустрия. За да реши проблема, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма създаде специален Наръчник за привличане на българските туристи.

Поредната група българи, която ще прекара почивните дни на екскурзия в чужбина. Така Ива, Мариана и стотици българи като тях ще похарчат парите си там, вместо в България. И тъй като в кризата всеки лев приходи е жизненоважен, държавата спешно направи наръчник, за да задържи собствените си туристи.

Тук съветите са към това как да накараме българина да почива у нас като му предложим не само почивка на море и планина, но и възможностите, които нашата страна предлага за селски и екотуризъм, за балнео- и за спа, за събитиен туризъм, за културен, и за това как да повишим качеството на предлаганите туристически услуги, за да бъдат доволни българските клиенти”, коментира Мария Иванова.

Съветите към туроператорите са да наемат добре подготвени екскурзоводи, а не просто да разхождат туристи по забележителностите. Туризмът все повече е търсене на нови преживявания и нови знания, а не само пътуване.

„Най-интересните предложения идват от самите клиенти, които в една значителна част знаят какво търсят и сами ни насочват към хотелите, които ги интересуват”, каза Кристина Коларова, управител на туристическа фирма.

Наръчникът е направен след анкета сред самите туристи, която показва, че осемдесет и два процента от тях са доволни от пътуванията си в чужбина и само трийсет и шест процента от обиколките си из България.