
"Имаме около 4 хиляди прасета, 30 души работници. От Нова година работим под себестойност, губим някъде около 30 хиляди лева на месец, заради този внос, който правят, нерегламентиран дъмпингов внос", казва един от протестиращите.
Има начини свинско месо да се внесе в България за 50 стотинки килограма, при положение, че производствената цена на родното свинско месо е три пъти по-висока. Затова държавата намали от 43 на 16 граничните пунктове, през които може да се внася свинско месо.
От друга страна се въведоха по-строги правила. Например: вносителят трябва 24 часа предварително да обяви, че ще внесе месо, като посочи през кой пункт и какво количество.
Нелегалният внос смъква надолу и изкупната цена на свинското. В момента 1 килограм свинско месо живо тегло се произвежда на цена 1,50-1,80, а се изкупува два пъти по-евтино.
"Проблемът го има от 10 години, обаче тая година просто не се сдържа, втора година работим под себестойност. Почнахме да правим някакви капиталовложения, искат да се присъединяваме към Европейския съюз, а то се оказва, че си влагаме парите в нещо, което ще фалира", казват свиневъдите.
В началото на годината в България са се отглеждали 1 600 000 свине. Сега 6 месеца по-късно в свинефермите в страната има 400 хиляди свине по-малко. И въпреки, че изкупната цена на свинското месо паднала до 1 лев, цената на която го купуваме в магазина си е все същата.