Сенатът на Конгреса на САЩ прие плана за съкращаване на бюджетните разходи и повишаване на тавана на държавния дълг на САЩ, чрез което се предотвратява опасността от неплатежоспособност. Камарата на представителите вече одобри мерките, а след като гласуването в Сената приключи, закона бе подписан и от президента Барак Обама.

Горната камара на Конгреса прие плана със 74 гласа "за" и 26 гласа "против", след като вчера Камарата на представителите даде одобрението си със 269 гласа "за" и 161 "против". Законопроектът предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с между 2,1 трилиона долара и 2,4 трилиона долара на три етапа, за да се даде възможност на САЩ да получават заеми и да изплащат дължимите суми до 2013 година.

През първия етап таванът на дълга ще се вдигне с 400 милиарда долара, през втория - с 500 милиарда, по искане на правителството. Третото повишение на лимита, в размер на 1,2 до
1,5 трилиона долара, ще стане възможно при постигане на допълнителни съкращения на държавните разходи, препоръчани от специално създадена комисия на Конгреса с участието на представители на двете партии.  

Планира се бюджетните разходи да бъдат съкратени с над 2 трилиона долара за период от 10 години.