Силна зимна буря парализира една трета от територията на Съединените щати. Лошото време наложи отмяната на 10 000 полета. Няколко летища са затворени.

Снежни навявания и дебел лед блокираха над 3 000 километра пътища - от Тексас до Ню Йорк. Много летища бяха, макар и временно, затворени, обърквайки плановете на стотици хиляди пътници.

Губернаторите в Канзас, Мисури и Оклахома обявиха извънредно положение. На места се наложи Националната гвардия да спасява закъсали в преспите автомобилисти или други засегнати от бурята хора.

"Погледнете. Вали толкова силно, че не мога да изчистя. Ще се наложи да чистя цял ден, а дори и през нощта, за да не се натрупа", оплака се Дейвид Тили, жител на Канзас Сити.

Предупреждения за виелици са издадени за голяма част от Средния запад. Дори в Чикаго, където често вали сняг, местните власти препоръчаха на жителите да не излизат навън, освен при крайна необходимост. Българите, които живеят в Чикаго, посрещат бурята спокойно.

"Най-големите проблеми бяха около магистралите и около големите пътища, които свързват центъра с останалите части на града. Там имаше най-много трафик. Доста от колите си останаха на улиците и с помощта от града ги преместиха на по-странични улици и хората бяха закарани по домовете... Предполагам, че всички полети са отменени, вятърът беше много силен", разказа по телефона живеещата в Чикаго Габриела Симеонова.  

Очаква се след Средния Запад бурите да достигнат и североизточните щати, които вече преживяха рекордни студове тази зима.