Заекването се проявява още в детска възраст. Понякога човек остава с този дефект през целия си живот. "Бъдете здрави" представя една методика за преодоляване на заекването и хора забравили, че са заеквали. В курса на логопеда Мариана Спасова могат да се включат хора от различни възрасти, а резултатите са отлични.

"Ние разглеждаме заекването повече като навик, отколкото като някакво заболяване. Като започва в много ранна възраст 4-5-годишна възраст и след това в зависимост как се проявява може да се задълбочи или да отшуми. Тъй като заекващите се притесняват да говорят в училище или сред приятели си, започват да ги притесняват заради проблема им. Това може да задълбочи нещата. Затова е хубаво колкото по-рано се справят с този проблем толкова по-добре - между тази 8-10-годишна възраст", обяснява Мариана Спасова.

Подходящо време за изкарване на курса е ваканцията, тъй като продължава 25 дни, отбелязва Спасова и допълва:

"Изискването е да са навършил поне 7 години, за да може да чете, тъй като програмата е свързана с четене. А иначе няма ограничения във възрастта може да е на 20 и на 30. Всяка възраст се повлиява еднакво.

Най-напред се минава през един период, в който не трябва да се разговаря. Период на мълчание го наричаме. През това време правят упражнения с компютърна програма, която подава звук през слушалките. Те свикват да четат гладко през първите 10 дни. Същинската част включва разказване, говорене. Разговорите са естествени както в училище, както в къщи, на улицата”.

Спокойствие, доверие и толерантност - такава е атмосферата  по време на курса.

"Може да се постигне абсолютен тотален 100-процентов ефект. Много важно е обаче човекът, който идва тук при нас да е много мотивиран. Сериозно да изпълнява упражненията и след като приключи курса. Да продължи, което може би е по-важната част от самия курс”, казва Спасова.

Антонио е изкарал курса преди три месеца, но продължава упражненията по скайпа. Дико Проданов е на 25 години и има дете на четири месеца. Изкарал е основния курс и до този момент също не е спрял да си прави упражненията.