Ирландското правителство ще се събере днес на извънредно заседание, за да одобри нов план за икономии, който е основен елемент от преговорите с Европейския съюз и Международния валутен фонд за отпускане на международна помощ в размер на десетки милиарди евро.

Заседанието на министрите вероятно ще се състои следобед, уточнява пред АФП говорител на ирландския премиер Брайън Кауън. Срещата ще бъде посветена на окончателното съгласуване на новите мерки за икономии, подготвяни седмици наред от държавата, допълва говорителят, а не на плана за международна помощ, по който в момента се водят преговори в Дъблин. "Двете обаче са свързани", уточнява той.

Министерските заседания в Ирландия обикновено са във вторник, но напоследък се свикват по-често, даже и в празнични дни, за да се обсъжда планът за икономии, предвиждащ да бъдат спестени 15 млрд. евро за четири години или близо 10% от ирландския брутен вътрешен продукт.

Целта е бюджетният дефицит, чието равнище в момента е цели 32% от БВП, да бъде сведен до 3%, в съответствие с изискванията на ЕС. Очаква се този план да бъде обявен в началото на идната седмица. Възможно е той да бъде приет още в понеделник, ако днес бъде одобрен от министрите. Графикът обаче продължава да зависи от съгласието на международните партньори на Ирландия.