Ако Столичен общински съвет не се откаже в района на Казичене да се прави гробище, жителите на квартала са готови да блокират жп линията София - Бургас в края на септември, съобщи в Националния пресклуб на БТА Стефка Звезданова, председател на Инициативен комитет Казичене. Комитетът, заедно с Инициатива "НОВ ОУП" и сдружение "Граждани за София" се обявиха против създаване на гробищен парк в района на Казичене, източно и северно от парк "Врана".

Протестът ще бъде подкрепен и от хората живеещи в околните села и квартали на София. Тази част от София е достъпна от магистралите "Тракия" и "Хемус", близо е до летище "София", обезпечена е с ток, газ, парно и вода, скоро оттам ще мине и метрото на града, изтъкнаха от гражданските организации.

Представителите на гражданските организации са изпратили протестно писмо със своите искания до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, до премиера на страната Бойко Борисов, както и до министри, до председателя на СОС и ДО кмета на София Йорданка Фандъкова. Те предлагат гробището да се направи в терена на Кремиковци" АД.

Жителите на района искат на терена, където сега общината иска да прави гробище, да се изгради Югоизточен градски център и Олимпийско градче.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза пред журналисти, че мястото, което е посочено за гробище в квартал "Казичене", е залегнало в приетия Общ устройствен план. Тя беше помолена да коментира намерението на жителите на столичния квартал да блокират ж.п. линията София - Бургас в края на септември, ако общината не се откаже да прави гробище в района.

Фандъкова добави, че теренът е разположен върху земи, част от които са собственост на жителите на квартала. Сред предпоставките, с които ще се гарантира на жителите здравословни условия за живот, Фандъкова посочи съществуващите високи стандарти за оценка на въздействието на обекта върху околната среда. Освен това намеренията на общината са в района, където ще се изгражда гробищният парк, първо да се построи съпътстващата инфраструктура.   

Гробища има до район "Надежда" и в "Орландовци", каза Фандъкова и припомни, че местата в гробищните паркове се изчерпват.