Отново хиляди деца ще останат без места в столичните детски градини. При засилени мерки за сигурност, за да няма външна намеса, днес започна класирането.

Близо деветнайсет хиляди деца участваха в класирането за детските градини в София, обобщава репортерът ни Рада Домусчиева. Обявените свободни места са 6 хиляди, тоест места ще има за една трета от желаещите. Останалите няма да ползват общинска детска градина и ще търсят друг начин да се справят с отглеждането на децата си. Точно заради многото желаещи и практиката да се влиза "по втория начин", класирането днес се провежда под засилен граждански контрол от родителски организации и журналисти. 5957 деца бяха приети на първо класиране.

Извън градините останаха близо 10 хиляди деца

Те ще се завъртят при второто класиране след две седмици. Всяко дете получава случайно число, каза Илиян Узунов, програмист.

Големият проблем е как ще се намерят места за чакащите за ясли, които са 6200 и за детска градина - 3500 деца.

„Притеснително е изобщо, че има чакащи деца. Има възможности да бъде решен въпросът, надяваме се да бъдат освободени сградите, които са дадени под наем - на търговски дружества, може да бъдат освободени. Иначе строителството продължава”, коментира Саня Конакчиева, Сдружение „Настоящи и бъдещи майки”.

„Нашето желание е, освен по общия ред, всички деца да бъдат регистрирани в системата. Забележки по общия ред нямаме. Може би да се изчисти по прецизно да не остават свободни места”, добави Елена Христова от сдружението.

За второто класиране родителите трябва да пренаредят кандидатурите си според това къде са останали свободни места, които сега са 150, плюс местата, които ще се отворят при записването на вече приетите, които кандидатстват на повече от едно място.

Каква е гаранцията, че данните, които дават повече точки на децата са верни?

„Критериите трябва да се защитят със съответните документи. Ние директорите имаме право да проверим защитата на всяка една точка във всички документи. Във всяко едно заявление са упоменати документите, които родителите трябва да представят”, обясни за bTV Новините Иванка Харбалиева, директор на детска градина „Брезичка”.

„6 хиляди деца бяха класирани на първо класиране, останаха свободни 160 места, които ще бъдат разпределени при второ класиране. С програмата на Столична община до края на 2010 година ще има нови 2200 места, обясни Мария Минчева, директор на Дирекция „Образование” в СО.

През 2009 година успяхме да намалим недостига на места за 1-ва група до 1400 деца. До края на годината ще бъдат построени нови 21 сгради, те ще бъдат изградени там, където има най-голям недостиг – в районите „Люлин”, „Младост”, „Триадица”, както и в останалите райони. В „Илинден”, „Панчарево”, Нови Искър и Кремиковци недостигът също ще бъде преодолян още тази година, ангажира се Минчева.

Утре списъците с приетите деца ще бъдат изнесени от директорите на видно място в детските градини, ще бъдат публикувани и на интернет страницата на системата за детските градини - www.kg.sofia.bg.