До дни кабинетът ще подпише с американската фирма „Шеврон”, която срещу 30 милиона евро ще проучва за шистов газ около Нови пазар. За да успокои духовете и страховете на хората от еко газов апокалипсис, енергийното министерство направи конференция с учени.

Оказа се обаче, че и академичната общност у нас не е единна в мнението си колко опасен е добива на синьо гориво.

В потенциалния терен край Нови пазар, където „Шеврон” искат да проучват за шистов газ  в момента кипи жътва. Хората там настояват преди да започне проучването, да се направи обстойна оценка за въздействието върху околната среда и водите.

Според министър Трайков сега няма нужда от предварителна еко оценка, защото става въпрос за проучване. ОВОС-ът е задължителен преди да започне същинският промишлен добив на газ, ако такъв се намери въобще.

„Рискове има във всичко, но те са минимални и не са по-големи от хилядите сондажи в България, които са осъществявани досега”, успокои Трайков.

Съгласно избраната технология, американската компания ще прави сондажи на дълбочина до 4000 метра - като вкарат под налягане вода с пясък и химикали, които да раздробят шистовите скали. Еколозите се опасяват, че това може да зарази подпочвените води, още докато правят проучването. Затова настояват - първо еко оценката, после сондажите.

Учените не са единни има ли риск от подобно проучване. Някои дават като лош пример Щатите. „Щетите, които са нанесени там, са от химическата обработка на тези води и от изпускането на газа да проникне или да стигне в близост да излезе на земната повърхност”, обясни проф. Георги Георгиев.

Проучвания за шистов газ текат в цяла Европа. В Полша 15 области се сондират за шистов газ. До момента там няма случай на заразяване на подпочвените води.