Поглед към киното и едни много любими малки герои, познати от детството на по-порасналите от нас. На 19 август на голям екран у нас е дългоочакваната премиера на "Смърфовете”. Това е тяхното първо 3D приключение и ще предложи едно истинско забавление на децата и техните родители през лятната ваканция. На какво се дължи този световен успех на сините геройчета и с гласовете на кои актьори ще проговорят на български, репортаж на Ростислава Генчева:

Историята на милите, добродушни смърфове започва през 1958 г. Рисунките на белгийския художник Пеио получават голяма популярност и след няколко години излизат в самостоятелен албум с музиката на Мишел Льогран. По-късно по основната тема Вейдър Авраам издава първия смърф-сингъл, който се превръща в истински хит.

Фигурките играчки на измислените сини геройчета завладяват децата по целия свят и в началото на 80-те създателите на Том и Джери и Флинстоун - анимационното дуо Хана и Барбара, започват сериал, от който до този момент са произведени 256 епизода, показани в над 30 страни.

"Аз не съм ги гледал по телевизията. Във времето, когато аз се сблъсках със смърф, беше един ключодържател, който баща ми беше донесъл от чужбина. Едно ей такова джудженце. Ние им казвахме джуджета. И после се оказа, че те не са джуджета, т.е. те са джуджета, но се казват смърфове", каза актьорът Йордан Господинов–Дачко.

"Помня, аз от по-израсналото поколение. Помня, помня, само, че ми беше черно-бял екранът на телевизора", заяви Робин Кафалиев.

"Имам спомен, когато излязоха анимационните серии и бяха единствените различни, единствените позитивни герои, които не правят нищо лошо, освен да живеят техният си син, смърфен живот и на никого нищо лошо не правеха", сподели Атанас Бончев – Наката.

50 години след първата си поява смърфовете оживяват на голям екран в анимационно-игралната 3D версия. Те вече се разхождат  в съвременния модерен свят на небостъргачи и компютри.  

Израснали със забавните историйки на смърфовете, днес актьорите от "Аламинут” на bTV са гласовете на любимите си герои.

„В случая този Гъци, който аз озвучавам, е по-решителен, по-бойка натура. Човек, ако мога да го оприлича на човек, бих казал, че е човек, който винаги е на първа линия”, каза Дачко.

„Те понеже всички са много еднакви, всичките са сини, моя ще го познаете по това, че носи очила... И знае всичко”, заяви Наката.

„Аз съм зодия Близнаци и ще отговоря и от единия, и от другия близнак. От едната гледна точка бих го отрекъл, разбира се - аз съм актьор и само изпълнявам тази роля. Аз не съм такъв човек, аз съм позитивен и усмихнат. Другият близнак ще каже – „Това не е вярно. Робин непрекъснато намира кусури на всичко, което се прави около него - това не е така, това не е хубаво, това можеше да стане по-добре”. Само че аз също го намирам за позитивно, защото така нещата вървят напред”, каза Робин Кафалиев.

Това, което трябва да знаете за тези безсмъртни сини геройчета, преди да гледате филма е, че са високи колкото 3 ябълки. Живеят в къщи гъби, които не отглеждат, а строят. Основният им враг Гаргамел и неговата котка Азраел продължават в опитите си да ги сготвят за вечеря. В последния филм Знайко е ритнат, блъснат и ударен цели 25 пъти, но освен него никой не ги брои. За световната премиера на 3D версията дори Емпайър стейт билдинг е огряна в синьо. Какво ще се случи у нас ще разберете съвсем скоро. До тогава може да проговорите смърфски, като пред всяка дума добавите думата смърф.