Свлачище заплашва къщите в беловското село Сестримо.  То се е активирало след последните поройни дъждове.

В селото отново вали, а дъждът е най-голямата заплаха за хората. Обитаемни къщи в Чардак махала вече са започнали да се рушат, предаде кореспондентът ни Елена Гюрова. Основната заплаха за хората е огромна пропаст под къщите, защото реката и дъждовете подкопават кратери.
Хората от селото се страхуват, че къщите могат да се срутят нощем върху главите им. И чуват пукането на стените.

"Страх ни е, но къде да ходим". "Стените са напукани на всички къщи в махалата. Като вали дъжд става още по-лошо, слягат къщите. Страхуваме се вечерно време. Тук сме израснали, няма къде да отидем”, разказаха жители на селото. Проблемът бил от 2005 година, но още не е решен.

„Когато е строена каскада Белмекен – Сестримо били предвидени три стени на каскаден принцип, за да могат да укрепят самия район, който отвсякъде е заграден от вода, включително топенето на снега от връх Белмекен”, каза кметът на община Белово Кузман Маринков. По думите му областният управител и специалисти са потвърдили, че под пътя за селото е зейнала кухина, но все още не се знае дълбочината й.

Пред 2005 година Комисията по бедствия и аварии е отпуснала средства, направен е проект за този проблем, но не е финансиран. Предстои заседание на междуведомствената комисия, която трябва да отпусне средства за укрепването на свлачището.