Корабът, заловен от израелските власти с 50 тона оръжие на борда, е бил купен за 400 000 долара в България, информира днес израелският вестник "Хаарец".
Според друг израелски вестник, "Маариф", след разтоварването в териториалните води на Газа, корабът е трябвало да отплува за ремонт в България. Печатните медии се позовават на военни източници.

Според израелския министър на отбраната Бенямин Бен-Елиезер, това е най-голямото количество оръжие, конфискувано досега от израелската армия. Стойността на товара е 15 милиона долара.
Информацията, обаче не беше потвърдена от израелския премиер Ариел Шарон, който свика специална пресконфенция пред кораба.

От няколко кораборемонтни фирми във Варна и Бургас са потвърдили пред БТА, че не са очаквали подобен кораб за ремонт.  

Корабът с оръжие, "Карин А", беше заловен тази седмица от израелски командоси в международни води, на 500 километра от Израел. Пратката предизвика истински скандал между Израел, палестинците и Иран точно по време на вече приключилата втора посредническа мисия на американския пратеник Антъни Зини.

Израел обвини палестинците и лично Ясер Арафат, че са важно звено в международния тероризъм, а Иран, че изпраща оръжие, за да превърне автономните територии в подобие на Ливан и действащата там групировка "Хизбула".
И Техеран, и палестинците отричат всякаква връзка с пратката. Израелските власти обаче назоваха поименно висши палестински служители, замесени в скандала.