В края на януари Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се е покачил с 1,21 на сто спрямо края на декември 2010 година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Поскъпване през януари спрямо декември в диапазон 3 - 5 на сто e отчетено при захарта, брашното, млечните произведения, скумрията, кренвиршите и трайния салам. При цените на ориза, олиото, пилето и малотрайните колбаси има по-високи цени в
интервала 1 - 2.5 на сто.

През януари цената на фасула пада с 2 %, а на лещата и свинското месо с 0.5 на сто.

Цената на каймата и яйцата остава без промяна спрямо декември.

През януари 2011 г., в сравнение с година по-рано, се отчита поскъпване на олиото с 46 на сто, на брашното с 32 процента и на лещата с 26.5 на сто. Млечните продукти са поскъпнали на годишна база с около 20 - 30 на сто, а рибата и пилето с около 10 - 11 на сто. Цената на захарта през този януари е с 3.6 % по-висока, спрямо предходната година.

За една година яйцата поевтиняват с 25 %, а месните продукти с около 4 - 6 на сто. При фасула, ориза и каймата цените на годишна база падат с 1-3 процента.