Епидемия от маймунска едра шарка върлува в американския Среден запад. Агенциите предадоха за най-малко 33 вероятни случая на болестта. Това е първата епидемия от маймунска едра шарка за Западното полукълбо.
Маймунската едра шарка е рядка болест, подобна на едра шарка. Среща се предимно в Централна и Западна Африка. Тя обикновено не е фатална за хората, но причинява треска и обриви.

През 1978 година едрата шарка бе обявена от ООН за ликвидирана болест. Съществуват опасения обаче, че Ирак и Северна Корея разполагат със запаси от вируса. 19 души са се разболели в Уисконсин, Илинойс и Индиана от средата на май. Всички те са били в контакт с болни прерийни кучета, понякога отглеждани като домашни любимци в САЩ. Говорител на центровете за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания в Атланта подчертава, че никой не е починал от болестта, която в момента се изследва. Прерийните кучета, с които са били в контакт болните, са се продавали в два магазина за домашни любимци от град Милуоки /Уисконсин/. Експерти от центровете за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания се опитват да определят източника на животните и дали има друго разпространение на болестта. Изпратени са инструкции до лекари и ветеринари за това как да се откриват симптомите на маймунската едра шарка сред пациентите и какви мерки да се взимат.