Делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов продължава на 27 април. Съдът изиска материали от ДОТО към ДАНС за използваните СРС-та в периода 12 март – 1 април 2010 г.

По-рани днес СГС предложи по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов да бъдат назначени експерти от БАН, които да отговорят на въпроса дали съдържащият се в делото видеозапис от СРС е цял или монтиран.

Вече няколко месеца подред всички вещи лица, които съдът потърси извън системата на МВР, отказват да работят по делото заради страх да не загубят работата си. Адвокатите на подсъдимите са съгласни експерти от БАН да се произнесат по видеозаписа. Прокуратурата обаче възразява и твърди, че специалисти могат да бъдат само посочените в списъка с вещи лица към СГС.

Междувременно от Инспектората към ВСС са изпратили данни до съда, че срещу основния свидетел по делото - следователят Петьо Петров, не са извършвани проверки и не са получавани сигнали. От справка от ВСС обаче става ясно, че към Инспектората са били изпратени няколко сигнала от бившата съпруга на Петров и нейните родители. Във ВСС дори е постъпил и сигнал срещу Петров, подаден чрез администрацията на президента.

От МВР отказват да дадат информация дали Петьо Петров се е съгласил доброволно да им сътрудничи с мотива, че съдът трябва да вземе разрешение от него да бъдат оповестени дори и личните му данни. Вътрешният министър обяснил и с писмо до съда, че пресцентърът на ведомството е разпространил видеоматериал от ареста на тримата с мотива да се гарантира прозрачността на работата на вътрешното ведомство. Основание за това според вътрешния министър е текст от Правилника към Закона за МВР.

Председателят на съдебния състав обаче констатира, че текста от правилника, на който вътрешният министър се позовава е отменен, а преди отмяната му касае съвсем други въпроси. Предстои в съдебната зала да бъде прожектиран изпратения от МВР запис от задържането на тримата.

МВР не уважи искане на съда и не изпрати целия запис от ареста на Цонев, Сантиров и Попов. До съда бе изпратен само кратък вариант, който е публикуван в сайта на МВР и разпространен за медиите в деня на ареста. На предишното съдебно заседание съдът изпрати искане до МВР за пълен запис.