Менделсон и ритуалната зала вече не са задължителен елемент от сватбената церемония. Или поне такова е желанието на все повече млади двойки. За да бъдат в крак с времето, от Обредния дом в Бургас обявиха конкурс за най-романтичен и оригинален сценарий за сватбен ритуал.  

Имаше момент, когато ни караха да приканваме младоженците да ходят да поднасят цветя на паметника на Пантеона, спомня си Радостина Цонкова, гл. експерт, Обреден дом-Бургас.

Тук вече е остаряло, но на нас не ни харесва. Всеки е минал оттук. Е на нашите родители сватбата сигурно е била тук, казва младоженецът Димитър Цветков.

В самия ресторант е много по-красиво, много по-интересно, там ще присъстват всички. И точно като в приказките - слизаме надолу по стълбите и всички очакват ние да се появим, радва се пък Даниела Цветкова.

За да не се подписват младоженците по два пъти, от общината търсят нов сценарий.

Това ще позволи вече на бургазлии да сключват бракове не само на точно определеното място в момента, а и на открито, на по-романтични места в Морската градина, близо до морето, смята Весела Йорданова, Община Бургас.

Освен край морето, в Бургас ще може да се сключва брак по стар странджански ритуал в Етнографския музей.

Двойките ще имат избор и на музика, но желания, като заключване на младоженеца с белезници, каквото е имало преди дни, едва ли ще бъдат уважени.