Дълговете на Топлофикация Шумен се увеличиха с 4 - 5 млн. лв. Проблемът с парното в града е още от миналия отоплителен сезон. Тогава кметът беше принуден да поиска съдействието на премиера Бойко Борисов, който разпореди на "Булгаргаз" да пусне топлото. От около половин година обаче дружеството вече не е държавно, а собственост на общината.

От „ Булгаргаз" ще пуснат кранчето, само ако общинското топлофикационно дружество започне изплащането на 16 млн. лв. стари задължения. Кметът вече договори до 20 декември да бъдат изплатени 2 млн. лева по дълга, на пролет още 2 млн. и всеки месец през следващите 5 години по 200 хил. лв. Подписано споразумение обаче все още няма. ТЕЦ-ът не може сам да изплати дълга, защото от години е на червено. Не може да изтегли и кредит, защото няма как да го обезпечи. От кметството успокояват, че място за тревога няма - намерили са външен инвеститор, който да поеме дълга. Но все още няма подписан документ, призна зам.-кметът Митко Киров.

„Това е Параграф 22 - изход от тази форма не може да се намери. Кметът ни вкара със своето решение в един омагьосан кръг”, коментира Христо Дечев, общински съветник.

При отказ на външният инвеститор да поеме дълга, общината ще бъде изправена пред дилемата - или да осигури средства за покриване на задълженията, или да даде гаранции, че дългът на общинското дружество ще бъде погасен.

Аз лично няма да подкрепя предложение общината да гарантира задължения на търговско дружество, ако общината поеме гаранция, тя самата ще ги плати тези задължения”, каза председателят на Общинския съвет Даниела Русева.

„Общината и съответно кмета трябва да знаят, че в рамките на правомощията си не можем да нарушаваме така наречената обществена полза. В случая има от порядъка на 2000 абонати, обаче нашия град не от 2000 души и те не трябва да плащат за това, че е опорочен сезона дотук” предупреди Христо Дечев.

Така или иначе докато не се подпише споразумението с „ Булгаргаз" и договорът с външния инвеститор за поемането на дълга, 2000 абоната и 5 учебни заведения в града остават без парно.