Поднасям извинение на лекарите в България, ако сме били разбрани погрешно, че със разсекретяването на СРС по случая "Горна Оряховица" целим да провокираме напрежение в съсловието. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

До разсекретяването на записани със СРС разговори между горнооряховски лекари се е стигнало след публично отправените обвинения от политици срещу действията на правоохранителните органи по случая с недоносеното бебе на 17-годишната ученичка от Лясковец.

Според Цветанов публикуваните твърдения на лекарите, които се почувствали засегнати от действията на полицията, провокирали изключително негативното отношение на отделни политици.

Тогава се прецени, че евентуалното разсекретяване на записите съгласно закона няма да попречи на досъдебното производство, но ще даде възможност обществеността да се запознае и с мотивите за действията, предприети от полицията и прокуратурата, каза вицепремиерът.

Цветанов изрази убеждението си, че трябва да има респект и уважение към лекарите, които спасяват и даряват човешки живот. Във Велико Търново той присъства на откриването на специализирано помещение за разпит на деца-жертви на насилие "Синя стая".