"Нарушена е процедурата при определянето на новия директор на "Военна информация", заяви във Варна президентът Георги Първанов. Той допълни, че в края на месеца ще има решение за новия шеф на службата. Според Първанов във "Военна информация" трябва да се създаде приемственост с новото ръководство, което предполага по-скоро назначаването на шеф от състава на сегашното ръководство на службата.

"Имаше подобно предложение на министъра още през април за назначаване на един от сегашните ръководители офицер от „Военна информация”, което предложение аз тогава приех. И сега трябва да бъда убеден в обратното. Направиха се три поредни изключващи се предложения, а това не е добър стил. За мен е много важно да има диалог. Тези неща се решават в диалог, с убеждаване, а не по силата на диктата и свършените факти", каза Георги Първанов.

Държавният глава високо оцени качествата на комодор Валентин Гагашев, около чиято кандидатура тази седмица възникна спорът с военния министър.

„Самият той го е награждавал и в същото време считам, че това е основния ни въпрос - че имаме добра кандидатура и носим цялата политическа отговорност. Така че, не виждам проблем това до края на месеца да се случи. Ако, има някакво нарушение или детайл по процедурата, аз мисля, че сме големи хора и веднага можем да се разберем. Важното е, че кандидатурата ни е добра и той самият е награждавал комадора. Повтарям, щом проблемът не е в качеството на човека, а в процедурата, мисля, че ще се разберем”, каза премиерът Бойко Борисов.

Държавният глава каза още, че идеята Сърбия и други съседни страни да се включат в проекта АЕЦ "Белене" е развил преди 5-6 години. По-рано днес премиерът Борисов съобщи, след разговорите си снощи със сръбския президент Борис Тадич, че Сърбия е изразила готовност за участие в "Белене", и че когато разчетите за окончателната цена бъдат готови, ще ги предложи на сръбската страна.

„В този момент няма крайна цена на тази централа. Тя е сключена по договор за 4 милиарда евро. Само че, никой не говори за инфлационния индекс, който отива до 2 милиарда и половина за инфраструктурата, за консултантския договор, който е 500 милиона, за заема от 250 милиона евро. И когато се сумират, става реална цена. Така, че може някой да си е мислил, да е говорил, да са се раждали идеи, но сега ние конкретно за първи път почваме да работим върху проекта реално, а не имагинерно”, каза премиерът Борисов.