Правителството ще изпълни всичко, което Брюксел иска от нас, а в доклада на Европейската комисия е начертан план-графикът за работа през следващата година. Това заяви в интервю за предаването на bTV „Тази сутрин” министър-председателят Бойко Борисов.

Той подчерта, че експертите от Брюксел са изоставили дипломатичния тон, използван в предишните им доклади, защото са разбрали, че той не е „валиден” за нашата страна и „общите приказки не предполагат поемане на отговорност”.

„Документът е партньорски. В него Комисията казва: „За нас всичко е ясно, за вас, в България – също. Така че сега просто разрешете проблемите си, изчистете детайлите, за да може догодина мониторингът да спре”,  коментира още премиерът.

Той бе категоричен, че „всеки българин знае голяма част от констатациите в документа и Брюксел този път застава на страната на гражданското общество”.

Правителството пък било определено като „упорит ученик, който има воля и желание за учене, но му липсват достатъчно възможности”. От ЕК напомняли на този „ученик”, че е време да престане само да „разлиства учебниците и да вникне в детайлите”.

„Всички доклади до момента казват, че и вината, и успехите са на всички във властта”, заключи Борисов.

За критиките към съдебната система

„Прокурори, съдии, членове на Висшия съдебен съвет трябва да се съберат и да си кажат: „И ние сме българи и имаме една година да изпълним препоръките, които са ни дали от Брюксел””, заяви Борисов по повод факта, че основните критики в доклада на ЕК са насочени към работата на магистратите у нас.

За закона за конфискация на незаконно придобито имущество

Министър-председателят подчерта, че евроекспертите директно заявяват, че родните депутати трябва да приемат закона за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, който бе отхвърлен преди броени дни.

Според Борисов основният проблем на тези разпоредби е, че въпросното имущество трябва да се отнема без издадена присъда срещу собственика му.

„Не зная дали друга държава би одобрила такъв закон”, каза министър-председателят. И допълни, че текстът трябва да бъде изключително ясен, за да не може в определени случаи да се използва за политическа репресия.

За даренията за МВР

"Казах на Цветанов, че много бързо трябва да се очистят от тази практика. Даренията ще се компенсират с пари от следващия бюджет - колкото трябва – толкова”, така премиерът коментира критиките от Брюксел за даването на пари от спонсори, чиято цел е да подпомогнат работата на вътрешното министерство.

Борисов обясни, че министър Цветанов има за задача да изготви подробна справка за всички допълнителни средства, получени в подопечното му ведомство през последните години. Завършеният документ ще бъде представен пред евроекспертите, за да се разсеят всякакви техни съмнения за това, че определени хора са оказвали влияние върху работата на полицията, като са финансирали някои нейни дейности.

За опозицията и третия вот на недоверие

„Много ми е мъчно за Мартин Димитров – той е млад лидер и сега беше моментът да покаже, че няма как д застане до ДПС и БСП, но не го направи”, заяви Борисов. И обясни, че съжалява за загубата на подкрепата на СДС, защото тази партия е „марка” и ГЕРБ винаги е поддържал приятелски отношения с нея.

„Градили сме мостове за развитие през годините, но те имаха злощастната съдба Иван Костов да им остави лошо наследство”, каза още премиерът.

Той не отрече, че управляващата формация ще разчита и на гласовете на независимите депутати при гласуването на третия вот на недоверие срещу кабинета, защото „в парламента има лъжци, които преди две години казаха, че ни подкрепят, а сега трябва да си сформираме мнозинство от хората, които държат на думата си”.

„Сидеров е по-емоционален, но той не би се наредил до Станишев, Доган и Костов. Ще продължи да критикува кабинета, но няма да подкрепи вота на недоверие”, каза още Борисов.

За взривовете пред офисите на политически партии

„Всеки може да мине и да хвърли една шашка някъде и, ако това се случва през ден, всяко правителство би паднало”, така Борисов коментира експлозиите от последните дни, при които бяха нанесени материални щети на централата на РЗС и един от клубовете на ДСБ в София.

Министър-председателят разкри, че има подозрения за това кой е поръчал залагането на взривните устройства, но „държавата трябва да ги разкрие”, макар че вината в такива случаи била най-трудно доказуема, тъй като пожарът заличавал всякакви следи.

Борисов информира още, че най-късно в петък ще бъде разкрит резултатът от разследването на жестоката смърт на Яна Кръстева, която бе убита в Борисовата градина. По последна информация има един заподозрян в извършването на зверското престъпление.

Заработата на министрите

„Не ме интересуват рейтингите, а само работата на министрите”, така Борисов коментира работата на членовете на правителството.

Той бе категоричен, че няма да има нови рокади по върховете на ведомствата преди изборите.

За увеличенията на заплатите на някои държавни служители

В момента тече проверка за това с колко и на какво основание са увеличени заплатите на служителите на земеделското, регионалното и социалното министерства, каза министър-председателят. И категорично заяви, че ако бъдат установени нарушения, ще последват и санкции.

Според него обаче работещите в Министерството на регионалното развитие и благоустройството заслужават да получават по-големи възнаграждения, защото „там се управляват проекти за милиарди”.

Малко хумор за финал

Борисов каза, че не знае вицове, в които главен герой е самият той. Но все пак поиска процент от печалбите от продажбите на наскоро издадената книга с такива анекдоти.

„С каквото и да се захвана, съм добър”, така премиерът отговори на шеговития въпрос дали би се занимавал с журналистическа дейност.