Какво предстои след като стана ясно, че оста на Земята се е изместила с 15 сантиметра? Отговор на този въпрос потърси Станислава Цалова.

След земетресението, сега най-много са коментарите на американските и италианските сеизмолози. Според тях последствията от земетресението този път ще са по-сериозни от тези след земетресението в Суматра през 2004 г. и в Чили от миналата година.

При въртенето на земята наклонът на оста й се променя в дългосрочен план. Сега наклонът е около 23 градуса. Учените твърдят, че вследствие земетресението в Япония земната ос се е изместила с 10 -15 см и това води до съкращаване на деня с около 1 микросекунда.

Свързахме се със сеизмолога Емил Ботев от геофизичния институт. Неговият коментар, е че такива измествания на земната ос са за много кратко, не са постоянни. И не могат да доведат до реална промяна на продължителността на деня. И такава промяна, в сравнение с общите периодични промени в хода на оста на въртене, е незначителна.

Изместена ли е континенталната плоча след труса вчера?

По този въпрос екипът ни се срещна с Бойко Рангелов – сеизмолог, специалист по цунами. Той обясни, че при земетресения с такъв мащаб се преместват цели континентални плочи или парчета от тях. Това много добре беше илюстрирано при земетресението миналата година в Чили, където бяха измерени отмествания на горележащата южно американска плоча до 3 метра в района на епицентралната зона, вероятно, и сега се е случило същото, но поради липса на измерителни прибори по дъното на океана не сме в състояние да го видим

Океанската кора се подпъхва, континенталната е отгоре и в момента, когато тук сцеплението не достига, става земетресение. Континенталната отскача нагоре и обемът вода, който се намира над нея се измества и вълната започва да се разпространява в целия воден басейн, обясни Бойко Рангелов.  

Всички знаем, Япония е разположена в зона на много голяма сеизмична активност. Но специалистите са категорични, че най-силният трус вече отмина. Оттук нататък ще следим как се възстановява страната.