Внезапно прекратиха отпуските на служителите с най-много натрупани невзети почивни дни. Агенцията за борба с градушките се прочу с огромния брой невзети дни отпуск за миналата година, на стойност милион и 600 хиляди лева. Ще влязат ли в омагьосан кръг и тази година - репортаж на Рада Домусчиева и оператора Михаил Кръстев.

"Май ги извиках хората да стягаме сезона, хамалогия, иска носене, в момента сме 70 човека. Всичко останало е свързано с дежурствата”, каза Стоянка Димитрова, дир. на Борба с градушките – Пазарджик.

Територията, която защитават в Пазарджишко е 1 милион и 500 хиляди декара. Служителите сами товарят техниката по 85 кила ракетната остановка.

"Моята стои от миналата година и сега имам 14 дни. Нямах възможност да си взема отпуската, защото постоянно изискваха справки какви ли не само и само да задоволим нуждите на управляващите”, заяви Стефан Иванов, счетоводител.

"Идеята е като работиш държавна работа и да мислиш само за нея”, сподели на свой ред колегата му Емил Пашов.

"Работим по 24 часа, ако има поражения и, ако се наложи - още. Иначе 24 часа и почиваме 2 дена”, заяви Александър Гигов, старши специалист.

Ракетострелците почиват зимно време. За извънредните дежурства не получават пари, а почивки. Дежурствата им са като в пожарната, но заплатите - два пъти по-малки.
Според новия директор на агенцията проблемът с отпуските няма да се реши лесно. Той лично още не е работил достатъчно, за да има право на почивка. Бившият директор Венцислав Ценов, който бе уволнен заради отпуските обаче, не изгуби правото си на обезщетение. Той ще има да получава 14 хиляди лева – за 195 дни.