Производителите на храни в България да изписват върху етикетите съдържанието на мазнини, наситени мазнини, сол и захар на "принципа на светофара". За това призовава Асоциация "Активни потребители". Ако съответната съставка е в ниско количество (спрямо дневните нужди на човешкия организъм от нея), да е оцветена в зелено. Средното съдържание да се отбелязва в жълто или оранжево, а високото - в червено. Във Великобритания това етикетиране вече е въведено и помага на потребителите да се ориентират по-добре с какво се хранят, отбелязват от асоциацията.

По данни на Министерството на здравеопазването 60 на сто от българите над 18-годишна възраст са със свръхтегло, а 20 на сто от тях са със затлъстяване. Средно 20 на сто от децата между 7-18 години са с наднормено тегло, а една четвърт от тях са със затлъстяване. Броят на подрастващите с проблемно тегло расте, въпреки влязлата в сила Наредба за здравословно хранене на учениците, която забранява в училищните столове и бюфети да се продават продукти с високо съдържание на мазнини и захар, отбелязват от асоциацията.