Правителството проучва възможностите за намаляване цените на горивата. Това съобщи правителственият пресцентър в навечерието на гражданските протестите срещу скъпия дизел и бензин. Цели трима министри са натоварени със задачата да открият начин да смекчат поскъпването.

Междувременно 15 000 души вече са заявили желание да протестират в неделя. Акциите срещу скъпите горива са насрочени за ранния следобед в неделя. До момента протестиращите са си насрочили чрез интернет срещи в 17 града. Исканията са държавата да свали налозите върху горивата и да ограничи печалбите на рафинерията и търговците.

Към гражданите се присъединяват и транспортните фирми - в неделя с личните си автомобили, а в понеделник с камионите си.

В София неделното шествието трябва да стигне до Народното събрание. От Столичната община обаче казаха, че са съгласували протест с не повече от 50 автомобила.

Призоваваме всички хора независимо дали ще участват в нашето протестно шествие или не - да направят едно зареждане в рамките на колкото преценят те, заяви Ирмена Кръстева, една от организаторките на протеста.

Целим по този начин да покажем, че вече просто са изчерпани възможностите да зареждаме за по-големи суми и нямаме средства, допълни Иван Иванов, организатор на протеста.

С един протестен лев може да заредите не повече от 400 грама дизел. Някои бензинджии вече роптаят, че протестът не трябва да е пред колонките им, а на жълтите павета. В крайна сметка обаче всеки клиент е добре дошъл.

Три от четирите най-големи вериги бензиностанции декларираха, че в неделя ще обслужват всички клиентите, независимо какво количество гориво ще заредят и дали това може да предизвика затруднения.