Извършителят на двойното нападение в Норвегия Андерш Брейвик ще бъде изправен пред съд, който трябва да вземе решение относно пускането или оставянето му във временния арест, предаде АФП. Адвокатът му съобщи, че клиентът му иска да застане пред съда в униформа, но не уточни каква. Брейвик иска да обясни публично защо е действал по този начин. Според норвежки медии полицията ще поиска заседанието да е закрито.

Норвежките сили на реда подчертаха, че все още мотивите на заподозрения нападател остават неясни

Брейвик е подготвял нападенията търпеливо и целенасочено повече от две години. Действал е сам. Заявява, че е извършил атентатите, за да направи революционна промяна на обществото. Той оцени действията си като "зверски, но необходими".

Мъжът е написал манифест от 1 500 страници срещу мултикултурието

и срещу настъплението на исляма в Европа. В творението си - смесица от пропагандни призиви и съвети за самоделни бомби, убиецът изразява надежда, че очаква 95% от хората в Европа да осъдят атентатите и да го нарекат "най-голямото чудовище от Втората световна война досега".

Андерш Брейвик каза още, че е готов да поеме отговорност за действията си, но не се смята за виновен

Въпреки дъжда снощи хиляди норвежци дойдоха в центъра на Осло, за да почетат паметта на жертвите на двата атентата. Хората донесоха на местата за поклонение цветя, свещи и играчки. Във Фейсбук беше създадена група, която организира факелно шествие в памет на убитите.

Очаква се във вечерните часове днес хиляди хора да преминат с факли по централните улици

на Осло. Мястото на взрива в правителствения комплекс остава отцепено. Полицаи и спасители продължават да търсят под развалините загинали хора. Според властите, броят на жертвите може да се окаже по-голям от обявения към момента. Има хора, които се смятат за безследно изчезнали, а точният им брой не е известен.

Припомняме, че при взрива в правителствения комплекс и стрелбата на остров Ютьоя бяха убити 93-ма души, а около 100 бяха ранени. Състоянието на 18 от ранените е крайно тежко.

За всички, които биха искали да изразят своята почит към жертвите на трагичните атентати, в посолството на Кралство Норвегия (ул. "Бачо Киро" 26-30, 3 етаж) в София ще бъде отворена книга за съболезнования:

Съболезнователната книга ще бъде отворена:
-на 25 юли 2011 г. (понеделник), от 11 до 13 часа;
-на 26 юли 2011 г. (вторник) от 11 до 15 часа.