Най-много проверки е имало в ресторанти и магазини в Благоевград, София, Смолян и ски курортите. Най-много и най-големи са нарушенията в Банско, Боровец и Пампорово. Там в магазини и ресторанти масово са били предлагани храни с изтекъл срок на годност.
"Те решават, че могат да злоупотребят с това нещо, да го реализират, защото знаят, че следващата година могат да не са в курорта и да работят. Просто работят като за последно", обясни Йордан Войнов от Българската агенцията по безопасност и контрол на храните.
Пет обекта за производство на хляб и съхранение на зърно са затворени. Най-често констатираните нарушения са свързани със сградовия фонд и оборудването, лошата хигиена и несъответствия в етикетите - не е обявен типът брашно и вложените подобрители и добавки.
От Агенцията за храните обявиха, че след стандарта за хляб следващият, по който ще се работи, е този за лютеницата. Кога ще бъде приет е рано да се каже, все още няма й сформирана работна група за този стандарт.