Преговорите по изработването на новия закон за правата на децата зациклиха. Красимира Обретенова и Теодора Пирелкова от националния алианс "Усмихни се с мен", председателят на "Движение на българските майки"" Росица Букова и Михаил Стефанов от Националната мрежа за децата гостуваха в "Тази сутрин", за да обяснят на какво се дължи конфликтът с държавните институции.

"За нас не стана ясно социалният министър Тотю Младенов и заместник-министърът Валентина Симеонова говорят ли си изобщо и знае ли единият какво прави другият. В началото на този процес всички бяхме единодушни, че законът ще визира семейството. Тоест - реализиране на правата на детето чрез семейството. В крайна сметка през юли, когато ние се дистанцирахме от процеса на разглеждане на този законопроект, държавните институции в работната група решиха, че законът ще се казва Закон за детето", обясни Красимира Обретенова.

Тя самата е майка на дете с увреждания, но по думите й това, което трови живота на родителите, е административната система. Обретенова изтъкна, че съгласно действащите в момента законови разпоредби е "по-изгодно" да изоставиш собственото си дете и да станеш приемен родител.

По думите й едно семейство на дете с увреждане в общия случай трябва да живее с 270-300 лв., които получава майката. А ако се откажеш от детето си и го оставиш в институция, след което си го вземеш под формата на приемен родител, получаваш 227 лв. месечна помощ. Освен нея, всички деца, отглеждани в приемни семейства имат право на еднократна помощ в размер на 325 лв., която може да се използва за празници, като рожден ден, пърив учебен ден и т.н. Отделно от това децата с психически и физически увреждания, отглеждани в приемни семействау получават и допълнителни месечна помощ, каза още Обретенова.     

"В крайна сметка една майка, която спечели дело в Комисията за защита от дискриминация, изчисли, че един приемен родител на месец получава сума от около 700 лева. И това са пари, за които няма ограничителен режим. А когато родител на дете с увреждане поиска да получи някаква помощ, се оказва, че превишава допустимия лимит за доходите.

Росица Букова даде пример с това, че майките, които гледат децата си вкъщи до втората година, имат право на платено майчинство. Когато обаче се осиновява дете, дори то да е над тази възраст, също е необходим адаптационен период, в който то да свикне с новото си семейство. Платено майчинство в този случай обаче не се предвижда от закона. "Хората напускат работа, давайки възможност на едно дете да живее в семейство, и в същото време социалните правят проверки и изписват в досието, че единият родител не работи", каза още Букова.

"Приемната грижа е приоритет и стои пред подкрепата за биологичното семейство, дори и за осиновителското семейство", смята Теодора Пирелкова. Тя даде като пример случая със захвърленото бебе в столицата преди няколко дни. Тя припомни думите на социалните работници, че на това дете тепърва ще се търси приемно семейство, което трябва и да бъде обучено, защото регламентът е такъв. Дотогава то ще бъде настанено в дом. Пирелкова заяви, че не разбира защо това дете трябва да претърпи всичко това, след като осиновителите са в пъти повече от изоставените деца в България.

Вижте какво още казаха гостите в студиото по темата във видеоматериала