От днес грипната епидемия е прекратена в областите София-град и Плевен, а утре се очаква да се отмени в Благоевград и Кюстендил. В същото време от днес е обявена грипна епидемия в Смолян, Чепеларе и Девин. Училищата са разпуснати в грипна ваканция от 3 до 7 февруари.

Здравното министерство отчита намаляване на заболеваемостта в областите, които първи влязоха в епидемия. С това и разпоредените противоепидемични мерки отпадат и се възстановява нормалната работа на болниците, детските и женски консултации, възстановяват се и учебните занимания.

Все още епидемични стойности не са достигнати в областите Добрич, Силистра, Разград. Министерството на здравеопазването очаква, че през следващата седмица нивата на заболеваемост ще започнат да се нормализират в цялата страна.

В Референтната лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести продължават да се изследват голям брой проби от всички региони на страната, като доминиращият щам на вируса в над 95 % от положителните за грип А проби е А (H1N1) California 2009.