Държавната телевизия в Либия излъчи реч на либийския лидер Муамар Кадафи. В нея той заяви, че враговете на Либия искат да превърнат Джамахирията в колония на Великобритания, Франция и САЩ.

В поредната си изява Зеленият полковник заяви, че въстанието в страната е дело на заговорници от чужбина. Според Муамар Кадафи Джамахирията е залята от конспиратори, които промиват мозъците на младежите, раздават им оръжие, наркотици и пари. Пред свои привърженици в Триполи той нарече членовете на Либийския национален съвет шепа предатели.

Народът на Бенгази няма избор, освен да излезе по улиците. Мъжете, жените и децата на Бенгази трябва да се отърват от това предателство. Да освободят града от онези, които идват от Афганистан и Пакистан да заробват техните деца. Бенгази, беше един красив град, а сега се превръща в руини. Трябва да бъде освободен, заяви Муамар Кадафи.

Освен по телевизията, Кадафи направи изненадваща поява и в самия Триполи. Той посети хотел, пълен с чуждестранни журналисти. Полковникът не направи изявление, а даде поредица от интервюта за избрани медии.