Изчезнал вид птица от Ямайка не можела да лети, но за сметка на това използвала крилете си, за да се бие със съперници и хищници. Фосили сочат, че една от костите на крилете й е била доста по-голяма и  удължена, отколкото у подобни видове и играела роля на "тояга".

Видът Xenicibis xympithecus не прилича на нищо друго в света на птиците, нито на бозайниците, влечугите и земноводните. Оцелял е допреди по-малко от 10 000 години. Принадлежи към семейството на ибисите и вероятно е бил с размерите на пиле.

"Не знаем как птицата си е служела с тези "тояги", но сме наясно, че ибисите се сграбчват един друг с клюновете си и се удрят с крилете си, заяви Никълъс Лонгрич от Йейлския университет: "Изследвахме две кости, които са били счупени по време на боеве, включително раменна кост, която е била строшена на две и е започнала да зараства, въпреки че краищата й не били свързани".

Редица други птици също са се биели помежду си, като са се удряли с крилете си. Сред тях са и лебедите, които по този начин защитават малките си. Някои птици са с еволюирали шипове на краката, което им позволява да причиняват по-големи наранявания при подобни боеве.