Новият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще бъде разследвана от съда за ролята й в афера, свързана със скандалния френски бизнесмен Бернар Тапи - приятел на президента Никола Саркози. Органите на властта ще търсят евентуалното й съучастничество в документна измама и в отклоняване на държавни средства.

Магистратите взеха решението си след неколкочасови дебати и след като бяха сезирани по случая още на 10 май от френската прокуратура.

Според обвинението по времето, когато е била министър на икономиката и финансите, Лагард е превишила правомощията си при уреждането на сложен съдебен спор.

Двете страни по него бяха бизнесменът Бернар Тапи - някогашен мажоритарен собственик на германска компания за спортни стоки, и държавната структура Консорциум за реализация, която управлява пасивите на бившата френска държавна банка Креди лионе, спасена от фалит от държавата през 90-те години на миналия век.

За да сложи бързо край на дългите съдебни препирни, Лагард даде съгласие да се отиде на арбитражен съд през 2008 година, който отсъди в полза на бизнесмена.

Решението на настоящия шеф на МВФ беше остро критикувано от френската опозиция, макар че финансовият експерт твърди, че не е направила нищо нередно.

Френската прокуратура упрекна Лагард, че е прибягнала до частната арбитражна процедура за случай, касаещ държавни пари. Според обвинението тя е знаела също, че някои съдии от арбитражния съд са щели да проявят пристрастност.

Когато съдебното разследване приключи, Кристин Лагард може да бъде осъдена или оневинена поради липса на доказателства. Ако вината й бъде призната, тя може да получи до пет години затвор и 75 000 евро глоба.