Спортният свят е в траур след самолетната катастрофа в Русия, при която загина почти цял хокеен отбор. Състоянието на единствените двама оцелели остава критично.

Стотици фенове на хокея посетиха стадиона в Беларус, където трябваше да се изиграе мачът, за който ярославският отбор Локомотив така и не пристигна. 36-ма хокеисти и ръководители загинаха при катастрофата. Сред тях е и канадският треньор Брад Маккримън. Бившите му колеги от Детройт Дед Уингс, където той е бил помощник- треньор,  също са потресени. В Ярославъл бе отслужена литургия в памет на загиналите.

Руският президент Дмитрий Медведев посети мястото на катастрофата. Той обеща пълно разследване на инцидента и обяви драстични мерки за подобряване на състоянието на гражданската авиация. Според Медведев броят на действащите в Русия авиокомпании трябва рязко да бъде намален.

"Човешкият живот е по-ценен от всякакви други съображения, включително от поддръжката на националното производство... Ако нашите производители не могат да се справят, ще купуваме летателни апарати от чужбина", каза Дмитрий Медведев.

От началото на тази година в Русия станаха осем самолетни катастрофи с човешки жертви. Според експерти зачестилите инциденти се дължат на остарелите машини, слабия контрол, лошата подготовка на пилотите и склонността на компаниите да икономисват от пари за сигурност.