Щастието не е в парите, стига да печелите поне 75 хиляди долара годишно.  До такъв извод стига изследване, публикувано в Съединените щати, предаде Франс прес.

"Оценката, която човек дава за своя живот, се повишава постоянно, следвайки кривата на доходите. Емоционалното състояние също се подобрява", пишат авторите на проучването.

В същото време повишаването на самооценката спира след достигане на годишен доход от 75 хиляди долара (около 4900 евро на месец).

Това заключение се основава на 450 хиляди отговора, дадени през 2008 и 2009 г. в проучване на общественото мнение, направено от института Галъп.

"Отвъд 75-те хиляди долара в Съединените щати в наши дни увеличаване на доходите не води нито до усещане за щастие, нито до облекчаване на нещастието или стреса, въпреки че повишаването на доходите продължава да подобрява оценката, която хората дават на своя живот", подчертават авторите.

Те допускат, че тази сума е своеобразен праг, чието преминаване не допринася за по-нататъшно подобряване на емоционалното състояние, в сравнение с прекарването на време с близките хора, избягването на болката и болестите и разполагането със свободно време.  

По данни на статистическата служба на САЩ близо една трета от домакинствата в страната - 32 процента, са имали през 2008 г. годишен доход над 75 хиляди долара.

Изследването потвърждава, че липсата на пари причинява нещастие. "Малките доходи усилват емоционалната болка, която съпътства беди като развода, лошото здраве състояние и самотата", пишат Канеман и Дийтън.