Вени Марковски вече шест години не живее в България, но не е преставал да се интересува от случващото се в родината и често я посещава. В момента той има консултантска фирма, която по думите му се занимава с "даване на акъл на компании, правителства и неправителствени организации по въпросите за политиката в интернет и киберсигурността”. Марковски обясни, че в момента фирмата му е търсена за съдействие по проблема как да си сътрудничат страни, които по принцип не си общуват много, в областта на киберсигурността, "защото един престъпник може да се намира навсякъде по света и да срине всяка банка. Когато държавите не си говорят помежду си, е сериозен проблем”, каза Марковски.

Следенето в интернет също е свързано с киберсигурността и Вени Марковски го определя като "много опсано нещо”. "Не мога да кажа, че в момента в България някой го извършва незаконно, но със сигурност се извършва. Преди няколко седмици, когато Skype престана да работи, една от версиите беше, че са въвели нова версия, която позволява подслушването, защото до скоро Skype беше приемана като най-сигурната комуникация”, обясни Марковски. „По принцип човек трябва да знае, че в интернет няма гаранция. Със сигурност това, което пишете в интернет може да попадне във вестниците. Уикилийкс е пример за такова нещо. Представете си ги тези дипломати, които са писали съвсем свободни текстове до Държавния департамент и веднъж ги виждат в медиите.”

"Едно от нещата, които правят впечатление, когато гледаш България отвън, е, че темите, които се дискутират, са много странни. Те са все в "бъдещо може би евентуално” време. Тук новините не са отразяване на това, което е било вчера, а отразяване на евентуалното намерение нещо да се случи”, каза Марковски.

Мнението на Вени Марковски за скандала с подслушваните министри, както и за бъдещето на интернет, можете да гледате в прикаченото видео.