"Фортисимо Фест” е най-новият фестивал в софийския културен календар. От 10 до 18 септември диригентът Максим Ешкенази и фондация “Америка за България” ще представят на българската публика първото издание на фестивала.

"Фестивалът се открива с концерт с българска и американска музика. Фондацията "Америка за България” е единственият спонсор на цялото нещо”, обясни Максим Ешкенази. Подробна информация за изпълнителите и пълна програма на събитието можете да намерите на www.fortissimofest.com.

“Билети се продават само за 10 и 13 септември, като парите за тези два концерта ще бъдат дарени на български културни институции – най-вероятно на Mузикалното училище и Зала България, ако парите са достатъчно много, но засега продажбите вървят добре”, обясни журналистът от екипа на "Тази сутрин” Ростислава Генчева, която е сред организаторите на фестивала. Концертите ще са в Зала България и пред Народния театър.

В рамките на фестивала Линда Суонсън ще изнесе лекция на 16 септември от 11:00 часа в Музейна галерия за чуждестранно изкуство.

"Ние направихме своеобразна революция с представянето на един културен продъкт, според мен”, каза още Ростислава. "Като се започне от PR кампанията, от рекламата, която направихме, от това как работихме, защото ние работихме по Skype и тримата в продължение на 6 месеца.”

"Опитваме се да разрушим и преодолеем границите в две посоки. Първата е дистанцията – винаги е била пречка, България и Америка са на достатъчно голямо разстояние, има много неизвестни и много въпроси”, каза Весела Венчева, която също е от организаторите на събитието. "Това, което стига до българската публика за Америка, са новините за войни и всякакви други такива неща. Не говорим за масовата култура. Говорим за нещо друго, което там се прави и то с едно отношение, което тук е доста непознато. Ще се опитаме да го пренесем и да го представим по възможно най-достъпен начин, защото в България според мен е малко изкривена представата за това, че класическата музика е за 500 човека в зала. Аз ще бъда щастлива, ако ние видим 20 нови лица в залите, това означава, че сме си свършили работата.”

"Последният концерт на 18 септември е пред Народния театър на открито. Ще се построи една огромна сцена, входът е свободен. Когато направиш концерт на открито, който е абсолютно безплатен, хората обикновено идват, искат да видят какво става. Освен това програмата, която сме подготвили е направена по такъв начин, че ще им даде възможност да чуят различните жанрове в нашата музика”, обясни Максим Ешкенази и добави, че музикалните почитатели могат да очакват българска народна музика с Филип Кутев, класическа музика – Шостакович, Вагнер и Дворжак и филмова музика от любимите филми – "Индиана Джоунс", "Междузвездни войни", "Супермен", "Мисията невъзможна", "Усещане за жена". Сред солистите в различните концерти са Веско Пантелеев Ешкенази, Георги Черкин, Андрю Армстронг с "Рапсодия в синьо”.

Организаторите са се постарали фестивалът да предлага голямо музикално разнообразие. "Това ме питат непрекъснато: "Мразиш ли някакъв тип музика?” Аз, ако мразя някакъв тип музика, какъв музикант съм. Ако мразиш, как можеш да създаваш. Аз обичам музиката. Ако тази музика говори на твоята душа и те вълнува, значи това е твоята музика”, каза диригентът.

Максим Ешкенази живее в САЩ от 12 години. Кои са част от нещата в България, които му липсват в чужбина и помни ли годините преди 1989 г. – вижте в прикаченото видео.