Постоянно действащата работна група за "Незаконен трафик и търговия с хора" вече има свой оперативен център.
Той е изграден с финансовата подкрепа на Американското посолство. Представители на НСБОП,  "Гранична полиция",  "Интерпол", както и специален агент на ФБР  ще работят съвместно в центъра.

Центърът ще получи оборудване на стойност 90 000 долара от правителството на САЩ. Дарението включва две превозни средства, девет компютъра, четири преносими компютъра, скенери, принтери, факсмашини, уреди за наблюдение, както и офисоборудване, пише в съобщението.

Правителството на САЩ е впечатлено от работата на НСБОП в борбата с незаконния трафик на хора, посочват от пресслужбата.

Сто и шест бегълци са задържани от 17 декември до 1 януари около Капитан Андреево и Елхово. За цялата изминала година хванатите са 380.

Загиналите от измръзване в преспите по границата вече са пет. МВР е предприела мерки срещу бежанската вълна.
Охраната на националната граница е силно затруднена от тежките зимни условия, заяви главният секретар на МВР, Бойко Борисов, цитиран от "Инфо" радио.
По тази причина в пограничните райони са изпратени допълнително граничари.
Ще бъдат поискани още топлинни камери, защото повечето бегълци се превозват в тирове и при проверката се спира трафика.

От Гранична полиция отчитат, че задържаните са предимно иракчани, афганистанци и пакистанци. Само трийсетина от тях са върнати в Турция. За повечето преминали през браздата няма категорични доказателства, че идват от Турция и остават у нас.
Посланикът на Турция ще бъде поканен на среща във Външно министерство по инициатива на МВР  - с цел затягане на граничния контрол и от страна на Турция.