"Лукойл Нефтохим Бургас" отново работи. След вчерашното съдебно решение, днес рафинерията беше разпломбирана и започна поетапното пускане на инсталациите. Колко време ще продължи това и кога ще бъдат възстановени доставките, обобщава Денислав Борисов. Малко преди 12 часа днес, по нареждане на директора на митниците Ваньо Танов, негови служители

махнаха пломбите, които бяха поставени на инсталациите, за да се блокира производството

Това се случи без журналисти, а камери няма да бъдат допускани на територията на рафинерията още няколко дни, от съображения за сигурност - все пак заводът е в авариен пусков режим.

Още този следобед са пуснати горивата за вътрешното потребление към бензиностанциите. Горива на танкери обаче все още не се изнасят. Колкото до самолетното гориво - резервите на рафинерията с такова също са отблокирани и вече няма опасност от недостиг по летищата, твърдят от "Лукойл Нефтохим”. Редно е да се направи уточнението, че става въпрос изцяло за количества, които са били блокирани в завода, а не за нови произведени.

Така, точно седмица след началото, нещата се връщат в изходна позиция

Сега на ход е държавата. Какво ще направи тя, за да наложи закона? На първо време - ще обжалва. И с това се изчерпват коментарите на отговорните държавни мъже с днешна дата.

След като от Агенция "Митници" обявиха вчера, че "Лукойл" трябва да спре да работи докато текат съдебните спорове, днес, изненадващо, директорът на агенцията заяви, че в крайна сметка може да се произвежда гориво.  

"При това положение, от "Лукойл” може да излизат горива, по начина, по който са излизали преди това. Тоест към днешна дата всичко се връща на изходна позиция - старото положение", обяви Ваньо Танов. Какво се промени за един ден, за да мине на противоположната позиция, той не обясни.

Лаконичен беше и премиерът

"Решенията на съда не се коментират - те се обжалват. Европейският съюз не се е намесвал в случая "Лукойл", заяви Борисов.  

"Няма никакви пропуски по отношение на законността на акта, който съм издал. В случая просто се взима решение по целесъобразност или политическо решение не по целесъобразност. Но все пак има по-горна инстанция - нека да изчакаме”, каза Танов.  

Решението дали лицензът на фирмата е отнет законосъобразно се чака в края на август

По последна информация Агенция "Митници” вече е внесла жалбата си в съда. За това призова и Синята коалиция - те искат премиерът Бойко Борисов да подкрепи митниците по казуса "Лукойл", за да бъдат разсеяни съмненията за режисирано представление с участието на Софийския административния съд.

Очаквано, новината за отблокирането, логично, зарадва нефтохимиците и успокои социалното напрежение. Не всички обаче останаха доволни.  

Квартал "Долно Езерово” е най-близкото населено място до бургаската рафинерия

Хората там са сигурни, че заводът е замърсил трайно района. Всеки жител разказва история как през годините той или негови близки са се разболявали от замърсената среда. Децата са най-потърпевши.

От "Лукойл Нефтохим” са категорични, че заболяванията в Долно Езерово нямат нищо общо с работата им. Това донякъде се потвърждава и от Регионалната здравна инспекция - според тях заболяванията на дихателните пътища са нормални за целия регион, защото в Бургаско е влажно и мъгливо.

"Съществува ли евентуален риск от завода - ние категорично не можем да говорим за подобно нещо и да го обвържем със заболеваемостта на града, защото причините са комплексни", обясни д-р Любка Павлова от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Хората от квартала обаче имат своето неоспоримо за тях доказателство - вече никой не остава да живее в "Долно Езерово", жителите непрекъснато намаляват, а децата вече са три пъти по-малко.