Църквите и манастирите ще бъдат подпомагани от държавата, за да оказват помощ на изпадналите в беда. Те ще дават подслон на бедни, бездомни, хора със зависимости и деца в риск. За това се споразумяха социалното министерство и негово светейшество Патриарх Максим.

Високо в планината и близо до Господ, Гигинският манастир дава подслон на нуждаещи се още от времето на Второто българско царство.

Както повечето там, и бай Данчо пристига в обителта след житейско изпитание: „Бях паднал от третия етаж по време на работа и една година лечение в Медицинска академия”. Мъжът се грижи за кошерите на манастира.

В манастира прехрана и подслон сега намират петима души. Светлина в тунела и надежда ще дават манастири от цялата страна. Освен на целеви средства от държавата, те ще разчитат и на различни програми.

Ще се насърчава и доброволчеството в помощ на изпадналите в беда. „В разкриването на социални трапезарии от Българската православна църква, ние ще ги подпомогнем в този процес и те ще допълнят програмата на правителството в тази сфера да подпомогнем най-уязвимите”, обясни социалният министър Тотю Младенов.