Няма данни, които да доказват наличие на тежки метали в българските плодове и зеленчуци.

Това съобщи за Би Ти Ви директорът на Центъра по хигиена и медицинска еколигия и хранене доцент Николай Ризов.

Миналата седмица професор Божидар Попов - председател на Българското дружество по хранене и диетика се позова на изследване на Центъра по хигиена. Според изследването българските плодове и зеленчуци, които се отглеждат близо до големи промишлени зони и магистрали имат високо съдържание на тежки метали като олово, кадмий и манган. Директорът на центъра по хигиена съобщи, че няма такива данни:

"Нашите данни са значително по-благоприятни, отколкото в други страни по света, защото при нас индустрията драматично намаля последните години. У нас, както и в други страни оловото престана да се използва."

В България има райони с подобни замърсявания, като Асеновград и Кърджали, но там е натрупвано с години и не може да се изчисти бързо, обясни доцент Ризов. Той заяви,че българските плодове и зеленчуци могат и трябва да се консумират, без притеснения, че вредят на здравето ни.