Двама се борят за едно място в профилирана или професионална гимназия. Тази година от министерството са предвидили повече места за прием. За първи път препитването ще е част от т.нар. малки матури, на които трябва да се явят всички седмокласници.

64 хиляди са седмокласници тази година. Малко над 32 000 са обявените места за прием в профилирани и професионални гимназии. Това означава, че всеки втори ученик има гарантирано място, ако издържи и двете части на тестовете по български език и по математика.
Изпитът по Български език ще се проведе на 27 май, а по математика на 31май.

Първата част и на двата изпита ще продължи 60 минути и е задължителна за всички ученици. Тези, които искат да продължат в профилирани гимназии, трябва да се справят и с втората част от изпита. За още 90 минути децата трябва да направят преразказ на непознат текст и дидактическа задача по български език, а по математика - да решат допълнителни 5 задачи.
За първия модул учениците ще получат отличен, ако съберат 65 точки. Но този резултат няма да важи в класирането, ако не са решили втората част от изпитите.

„Но когато с тези точки участва в класирането, те не отговорят на отлична оценка. Там максималният брой точки е 100 - 65 от първа част и 35 точки от втората част”, каза Милка Коджабашиева, зам.-министър на образованието.

От министерството съветват всеки ученик да се опита да реши и двете части на тестовете. Учителите, които ще са квестори, не трябва да са преподаватели по съответния изпитен предмет и не трябва да са родители на зрелостници.