Все повече студенти в столицата предпочитат да живеят на квартира, вместо в общежитие. Затова, според брокери, е нараснало търсенето на стаи и цели апартаменти в районите на университетите.

Условията в софийските студентските общежития винаги са били обект на критика. Последните неволи на студентите бяха свързани с липсата на топла вода през август. И докато някои студенти се примиряват лесно със счупените прозорци и тесните пространства, други виждат алтернатива в живота на квартира.

„Сам си избираш в какъв апартамент да живееш, колко да е голям. Може да сте 4-5 човека и пак като пари не идва повече от общежития, но поне си е твоето място”, каза студентката Деница Милорадова,

„На първия етаж имаме голям хол с кухня, две тераси, мокро помещение, пералня, кухнята е напълно обзаведена. На втори етаж имам две самостоятелни плюс баня, разказа Радослав Рибарски.

Така живеят четирима студента в София, всички от различни точки на страната. На централната улица „Раковска”, на един етаж от къща пък се разполагат пет момичета - също студентки.

Все пак в Студентски град се намират и привърженици на изпитания студентски живот - повече хора, на по-малка площ, но в центъра на купона. И докато живеещите на общежитие допускат възможността да се изнесат на квартира при по-висок доход, то опиталите самостоятелният живот на широко и в уют, са категорични, че връщане назад за тях няма.